Kauppakatu 6 – tontilla tapahtunutta

Tuleva ravintoloitsija

Myöhemmin ravintoloitsijana, Hotelli Wahlgrenin rakennuttajana ja omistajana tunnetuksi tullut Nikolai Wahlgren muutti vuonna 1884 Jyväskylään Petäjävedeltä. Ensi asunto nuorelle kaupanhoitajalle löytyi muutamaksi vuodeksi kauppias Karl Waltosen perikunnan omistuksessa olleesta talosta. Myöhemmin, 1900-luvun alussa samassa pihapiirissä asui kaupungin asemakaavan laajentamista suunnitellut ja mitannut maanmittari F.L. Mahlberg.

Frans Sjöströmin rakennuspiirustus 1878. Jyväskylän kaupunginarkisto.

Frans Sjöströmin rakennuspiirustus 1878. Jyväskylän kaupunginarkisto.

Kulttuuribaari

1990-luvun alussa perustetussa Baari Vakiopaineessa on aina käynyt taustoiltaan hyvin kirjavaa väkeä. Aluksi tämä herätti poliisin mielenkiinnon, mutta sittemmin baari on saanut kiitosta suvaitsevaisuudestaan. Vakiopaine on aktiivinen osa Jyväskylän kulttuurielämää: konsertit, tarinankerrontaillat ja stand up vetävät paikan yleensä täyteen väkeä. Lisäksi Vakkari toimii näyttelytilana ja alakerrassa on teatteri. Silloin tällöin baarin täyttää ruoan tuoksu, kun joku asiakkaista tulee syömään viereisten pitserioiden tuotteita.

 

Tontti nykypäivänä Tontin vaiheita Seuraava tontti

Santalan kahvila

Sisäkuva Santalan kahvilasta, miesseminaarilaisia. Kuva Keski-Suomen museo.

Sisäkuva Santalan kahvilasta, miesseminaarilaisia. Kuva Keski-Suomen museo.

Aleniuksen kahvilan jälkeen Kauppakatu 6:ssa toimi vuonna 1902 perustettu Santalan kahvila. Siistiin ja arvostettuun perheyrityksen kahvilaan oli tapana mennä paremmissa vaatteissa ja nauttia kahvia hillitysti seurustellen. Erityisesti seminaarilaisten ja herrasväen keskuudessa suositusta Santalasta saattoi ostaa leipomon tuotteita myös mukaan ja sitä vuokrattiin omia juhlia varten.

 

E. Santalan kahvilan ilmoitus. Jyväskylän ja ympäristön kuvitettu matkaopas 1912.

E. Santalan kahvilan ilmoitus. Jyväskylän ja ympäristön kuvitettu matkaopas 1912.

 

Kahteen tilaan jaetussa kahvilassa vanhempi herrasväki tapasi istua kabinetin puolella ja opiskelijat salissa. Oman aikansa sisustuksellisina erikoisuuksina Santalassa oli oikea palmu ja peiliseinä.

Santalan kahvilan piha erottui aidalla Cygnaeuksen puistosta, jonka kautta viereisen tyttökoulun oppilaat livahtivat välitunneilla ostamaan Santalan leivonnaisia. Sama asiakaskunta piti myös nekuista, joita poliisi Vuokon vaimo myi kahvilan pihalla.