Kauppakatu 13 – tontilla tapahtunutta

Ensimmäiset puhelut

Jyväskylän ensimmäinen ja aikanaan Suomen pisin puhelinlinja rakennettiin reilun kilometrin matkalle Kauppakatu 13:n Kansalliskirjakaupan ja Mattilan talon välille. Philadelphian vuoden 1876 maailmannäyttelyssä uuteen keksintöön tutustunut kauppias Heikki Helminen innostui asiasta niin, että pystytti linjan myös Jyväskylään.

Seuraavina vuosina puhelinlinjat yleistyivät ja siirtyivät katoilla olevista telineistä kulkemaan puhelinpylväiden varassa.  Ajan viestiliikenteen kehitystä kuvaa myös se, että tontilla asunut Helmi Salenius toimi rautatien telegrafistina 1900-luvun alussa.

Eläinsuojia keskellä kaupunkia

Piharakennuksen pohjapiirustus, Nestor Levä 1915. Jyväskylän kaupunginarkisto.

Piharakennuksen pohjapiirustus, Nestor Levä 1915. Jyväskylän kaupunginarkisto.

Lehmät, siat ja muut kotieläimet olivat pitkään tavallinen näky Kauppakadun ympäristössä. Vielä vuonna 1915 rakennettiin Kauppakatu 13:een piharakennus, jossa oli puuliiterin ja käymälöiden lisäksi tilat hevosille ja sioille.

 

Tontti nykypäivänä Tontin vaiheita Seuraava tontti

Leivoksia ja biljardia

Kauppakatu 13:ssa toimi 1920-30-luvulla Tammivuoren leipomo ja kahvila, jossa saattoi myös pelata biljardia. Kaupungin hienompiin kahviloihin kuuluneessa Tammivuoressa kävivät yleensä seminaarilaiset ja niin sanottu parempi väki.

Tammivuoren leipomon entisissä tiloissa toimi 1930-luvulla Konditoria Tähkä, joka muuttui sitten Leipomo Sommeriksi kondiittorimestari Sommerfeltin ostettua paikan. Tähkässä myytiin leivonnaisia lähinnä mukaan, mutta kahvittelijoita varten oli myös pari pöytää. Lapsille konditoriasta myytiin pennejä vastaan leivosten muruja ja reunapaloja. Samassa rakennuksessa oli myös A.W. Ahtolan kauppaliike.

A.W. Ahtolan ilmoitus Jyväskylän 100-vuotisjuhlamessujen julkaisussa 1937.

A.W. Ahtolan ilmoitus Jyväskylän 100-vuotisjuhlamessujen julkaisussa 1937.

 

Kaptah

Vuonna 1962 perustettu kahvila Kaptah oli erityisesti lähellä sijainneiden Yleisradion alueradion ja Keski-Suomen Iltalehden toimittajien suosiossa. Monista muista kahviloista poiketen siellä oli toimittajien vaatimuksesta laaja valikoima lehtiä luettavana. Kun tupakointia alettiin monissa kahviloissa rajoittaa, tuli polttelun salliva Kaptah erityisesti tupakoitsijoiden suosioon.

Tunnettu rakentaja

Kauppakatu 13 A:ssa toimi vuonna 1968 perustettu Rakennustoimisto V. Kostamo. Asuin-, liike- ja teollisuusrakennusten urakoinnin lisäksi liike harjoitti rivi- ja kerrostalojen rakennustoiminnan perusrahoittamista.