Kauppakatu 11 – tontilla tapahtunutta

Ravintola tälläkin tontilla

Kauppias J.F. Rahikaisen omistamissa tiloissa piti 1800-luvun puolivälissä ruokalaa Elisabeth Lindblad. Hänen miehensä Georg Henrik Lindblad sai paikalle ravintolanpito-oikeuden sillä ehdolla, että luotettava ravintoloitsija Räihä olisi siitä taloudellisessa päävastuussa. Lindbladin Keski-Suomen Ravintolan yhteydessä toimi ajoittain myös kestikievari. Ajan myötä Lindblad sai ravintolaoikeudet kokonaan itselleen ja samalla luvan pitää biljardia.

Keski-Suomen Ravintolan muutettua talosta sai J.F. Rahikainen luvan pitää samoissa tiloissa ruokalaa ja majoitusta. Rahikainen oli anonut kattavampia ravintolanpito-oikeuksia, mutta niitä hänelle ei tuolloin myönnetty.

Nuoressa Jyväskylän kaupungissa tehtiin useita anomuksia ravintola- tai anniskeluoikeuksien saamiseksi, mutta hyvin harva näistä hyväksyttiin ja laillisia anniskeluoikeuksin varustettuja ravintoloita oli yleensä vain yksi tai kaksi kerrallaan.

Hospitsi

Uudessa seurakuntatalossa 1960- ja 1970-luvulla sijainnut kahvila Hospitsi oli koulua käyvän nuorison suosiossa. Seiniä kiertävät sohvat loivat olohuonemaista tunnelmaa ja rauhallisessa kahvilassa käytiin esimerkiksi valmistautumassa yhdessä kokeisiin. Sittemmin Hospitsin paikalla toimi kahvila Ruustinna, joka oli niin ikään rauhallinen ja hiljaisen viihtyisä.

 

Tontti nykypäivänäTontin vaiheita Seuraava tontti

Lyhytaikainen elokuvateatteri

Jyväskyläläinen arkkitehti Toivo Salervo piirsi joulukuussa 1918 vanhan pihamakasiinin paikalle ”Elävienkuvien salin”. Runsaat kymmenen vuotta myöhemmin rakennuksen julkisivu uusittiin ja siihen sijoittui Vesi- ja Lämpö Oy:n konttori ja elokuvasalista tuli työ- ja varastotiloja.

Arkkitehti Toivo Salervon suunnitteleman elokuvateatterin piirustukset 1918. Jyväskylän kaupunginarkisto.

Arkkitehti Toivo Salervon suunnitteleman elokuvateatterin piirustukset 1918. Jyväskylän kaupunginarkisto.

Entisen elokuvasalin muutospiirustus liikekäyttöön 1932. Jyväskylän kaupunginarkisto.

Entisen elokuvasalin muutospiirustus liikekäyttöön 1932. Jyväskylän kaupunginarkisto.

Maalaus palomuurissa

Kerrostalon seinässä komeilee Jaakko Valon lämminsävyinen seinämaalaus vuodelta 1991. Keskellä korttelia sijaitsevan kerrostalon seinänäkymä on Kauppakadulla ainutlaatuinen, sillä viereisellä tontilla ei ole katuun ja seuraavaan taloon kiinni rakennettua kerrostaloa, vaan matala liiketila.